Sint Michielsgestel, Dommelstraat 6

VERKOCHT
  • Inhoud totaal: 984 m3
  • Woonoppervlakte: 259 m2
  • Perceelsgrootte: 723 m2
  • Bouwjaar: 1958

Een in uitstekende staat verkerende villa in Bossche School stijl met fijne tuin en zwembad gelegen op een toplocatie in het centrum.

Deze stijlvolle en ruime woning staat in een van de populairste straten van Sint-Michielsgestel: de Dommelstraat. Een rustige straat, nabij de oevers van de rivier de Dommel, startpunt van heerlijke wandelingen. Net zo makkelijk loop je naar de nabijgelegen natuurspeeltuin, terwijl in de buurt diverse verenigingen zijn, waaronder voetbal, hockey, zwemmen en scouting. Alle op comfortabele fietsafstand. Direct om de hoek is een Jumbo supermarkt, en je vindt een keur aan andere winkels, restaurants en cafés rond het Petrus Dondersplein, op vijf minuten lopen.

Opvallend is dat de eigenaren van deze villa de architect Joop Pruyn, gespecialiseerd in de Bossche School architectuur, in het jaar 2016 gevraagd hebben het huis uit te breiden en te moderniseren. Hierdoor is een zeer geslaagde combinatie ontstaan tussen de hedendaagse wooneisen en de Bossche School architectuur.

Kenmerkend aan het huis is de mooie cadans in de gevel, met acht ramen voorzien van antracietgrijze luiken. Door al die ramen is ook een heel licht huis ontstaan. Zo valt in de woonkamer het licht naar binnen door hoge ramen aan de voorzijde en openslaande deuren naar de zijtuin. Aan de achterzijde is een aanbouw geplaatst met daarin een royale keuken met eethoek. Ook weer met overal ramen, dus wederom veel licht. Maar dit huis heeft meer sterke punten. Laten we er eens doorheen lopen.

De entree ligt aan de oprit, waar plaats is voor meerdere auto’s. Achter de voordeur een riante L-vormige hal met diverse inbouwkasten. Een korte gang met een fonteintje leidt naar een fijne werkkamer (of gameroom, net wat je er wilt gaan doen) aan de voorkant van het huis, met eikenhouten parket en een raam. Tegenover het fonteintje is de wc met betonnen gietvloer en een ‘zwevend’ toilet. Vanaf de voordeur is de trap naar de verdieping en de kelder niet direct zichtbaar. Die zit in de tweede poot van de L, verlicht door een raam beneden én op de verdieping. In dit tweede stuk zitten ook de deuren naar de woonkamer en de keuken.

De woonkamer zelf is zoals gezegd heerlijk licht door de twee ramen en de openslaande deuren naar de tuin. De houten vloer geeft het geheel iets warms, net als natuurlijk de ‘hole in the wall’ open haard met plafondhoge schouw, bekleed met Marokkaanse handgemaakte tegels. Ernaast een klassieke, ondiepe maar eveneens plafondhoge inbouwkast.

Het warm kloppend hart van de woning is de keuken, bereikbaar vanuit de hal en de woonkamer. Eigenlijk is het meer een leefkeuken. In de keuken vind je namelijk zowel een eethoek als een zithoek. Je kunt er loungen en TV kijken, je huiswerk maken aan de grote eettafel en natuurlijk uitgebreid kokerellen. Dit gedeelte van het huis is later aangebouwd, maar wel in dezelfde stijl, met dus weer die mooie hoge plafonds. Maar liefst vier sets hoge openslaande deuren geven zicht op de tuin en het zwembad. Een enkele glazen deur leidt naar het overdekte terras.

De keuken is vijf à zes jaar geleden vernieuwd in een industriële, wat Scandinavisch aandoende stijl, met zowel staal als gebleekt hout, een onderhoudsarme betonnen gietvloer en weer die handgemaakte tegels tegen de wand achter het fornuis en voor de afzuigkap. Het zespits fornuis - merk ‘Viking’ - omvat ook een grilplaat en twee ovens. De vaatwasser zit in het spoeleiland, net als de rvs-spoelbak met Quooker-kraan. Bijzonder aan de keuken is dat er naast het eetgedeelte nog een soort zijkamertje is, door de huidige eigenaar aangeduid als ‘relaxhoek’. In dat deel van de ruimte ligt parket in Hongaarse punt, en er is ook een TV-aansluiting. De drietrapsindeling van de aanbouw zorgt ervoor dat er tijdens het koken vaak andere gezinsleden aan de eettafel zitten én in de relaxhoek rondhangen. Gezellig!

Terug naar de centrale hal waar de trap met mooi bewerkte houten balustrade naar de eerste verdieping leidt. Daar zijn drie slaapkamers en twee badkamers. De riante master bedroom beslaat de hele diepte van de woning, met aan twee kanten ramen en een grote inbouwkast in L-vorm. Deze slaapkamer heeft zijn eigen badkamer met ligbad en separate douche, plus een dubbele wastafel. Een raam in de badkamer zorgt voor voldoende lichtinval en ventilatie. Op deze verdieping zijn nog twee slaapkamers, waarvan één met een balkon. Beide kamers hebben vaste kasten. De tweede badkamer heeft een douche en een wastafel, en grappige Franse cementtegeltjes op de vloer. In de slaapkamers ligt overigens tapijt van zeegras, terwijl de overloop een eikenhouten vloer heeft.

Vanuit de overloop leidt een vaste trap naar de tweede en zolderverdieping. Daar vinden we opnieuw een grote overloop met dakraam, diverse inbouwkasten en een flinke berging met onder meer de Remeha CV-ketel. Aan weerszijden zijn slaapkamers met airco, een dakraam plus een raam in de zijgevel. Onder de knieschotten is veel bergruimte in vaste kasten.

Zo komen we dus in totaal op vijf slaapkamers van formaat. En daarmee zijn we er nog niet, want deze woning heeft ook nog een bijgebouw, haaks op het hoofdgebouw. Op de begane grond is er een garage met op zolder een extra kamer, die eventueel ook als slaapkamer of als gastenkamer gebruikt kan worden. Omdat in dit gebouw wel een toilet maar geen badkamer is, wordt deze zolder vooral gebruikt als ontspanningsruimte. Wel is er airco, dus ook in de zomer een prettige plek om letterlijk te ‘chillen’. Je zou hier overigens ook prima een kantoor kunnen maken. Onder deze ruime zolderkamer is de garage met openslaande deuren, verlichting en de zwembadinstallatie. Plus een wasruimte met een verwarmde betonvloer, aansluitingen voor wasmachine en droger, een toilet met fonteintje (handig voor bij het zwembad) en de nodige kastruimte.

En dan de tuin… Vanuit de keuken loop je zo het overdekte terras van het bijgebouw op, met zicht op het zwembad. Dat voelt meteen als vakantie! Er is nog een tweede, deels overdekt, terras bij de lounge-kamer direct naast de keuken. De tuin is geheel omsloten met onder meer een beukenhaag en een houten poort aan de oprit. Privacy gegarandeerd. Aan de voorkant van het huis is overigens ook een redelijk stuk tuin, afgesloten met een dichte haag.

Tot slot; wij denken dat in het voorjaar de Dommelstraat behoort tot een van de mooiste straten van Nederland. Immers in de gehele straat staan volwassen Prunus bomen, die dan vol in bloei staan.

Al met al is dit een heerlijk gezinshuis aan de Dommelstraat, ideaal voor wonen én werken en strategisch gelegen ten opzichte van zowel ontspanning als scholing en boodschappen doen. Bovendien rij je met de auto in 10 minuten naar het bruisende centrum van Den Bosch en is Science Park Eindhoven maar 25 minuten. Amsterdam Zuid en Rotterdam zijn in ongeveer een uur te bereiken.

Uw contactpersoon
Sandra van Doggenaar
T: 073 6573444
E: contact@denhollander.com

NVM Funda National Monumentenorganisatie NWWI KWF