Sint Michielsgestel, Hezelaar 2

VERKOCHT
  • Inhoud totaal: 1696 m3
  • Woonoppervlakte: 438 m2
  • Perceelsgrootte: 15210 m2
  • Bouwjaar: circa 1400

De Witte Boerderij, een bekend landmark in Sint-Michielsgestel, is nu te koop.

Dat de Witte Boerderij nu te koop is, is bijzonder want dit geheel is al meer dan 400 jaar in bezit van dezelfde familie. Een beter bewijs hoe prachtig het hier is, kunnen we eigenlijk niet bedenken.

De Witte Boerderij is de laatste 55 jaar in gebruik geweest als antiekwinkel met bijbehorende inpandige woning. Door een recente bestemmingsplanwijziging heeft het geheel de bestemming wonen gekregen. Bij deze dan ook de uitgelezen kans om dit geweldige object om te toveren tot een van de mooiste woonboerderijen van Sint-Michielsgestel.

Voordat we in detail doorgaan willen we het eerst over de locatie hebben; deze is perfect. Het ligt midden in het groen en toch ook op zeer korte afstand van alle voorzieningen. Voor boodschappen ligt het centrum van Sint-Michielsgestel op een paar minuten, zowel met de auto als op de fiets. Zijn er kinderen? Dan vinden die in de directe omgeving alle mogelijke scholen en activiteiten, alles op de fiets goed bereikbaar.

Kijk je naar de basis van het pand, dan zie je onder de klassieke rieten kap een enorm potentieel voor het creëren van een ruime, hypermoderne en luxe woning. De architect heeft een aantal schetsen gemaakt waarin ideeën zijn verwerkt op welke wijze dit gerealiseerd zou kunnen worden.

De boerderij is nu verdeeld over een historische woning plus een ruime voormalige antiekwinkel.

We lopen er even doorheen:
De voordeur ligt aan de centrale binnenplaats. Je komt binnen in een hal met heel mooie kleurrijke tegels. Vanuit de hal kun je rechtsaf naar de winkel, rechtdoor naar de keuken (de tegeltjes lopen door) en linksaf naar een wasruimte met aansluitingen wasmachine en droger, plus een grote kast voor de verwarmingsinstallatie. Ook is er een trap die leidt naar de grote zolder boven de voormalige showroom. De keuken is eenvoudig ingericht met fraaie antieke tegels. Direct ernaast ligt de eetkamer met mooi zicht op de tuin. Vanuit de eetkamer kun je via een deur naar de kelder en – via een hal – naar een achterliggend kantoor. In deze hal is ook de trap naar de bovenverdieping van de woning. Eerst nog even de lekker lichte woonkamer, waarin verschillende authentieke details opvallen. Zoals de schouw met het bouwjaar 1668, balken met tekstgravures en de houten vloer. Overigens hebben de woonkamer en het kantoor elk via een eigen hal ook een uitgang naar buiten. De structuur met al die halletjes en tussen- en buitendeuren is niet goed in woorden uit te leggen. Voor meer inzicht hoe alles in elkaar grijpt kun je het beste even bijgaande plattegronden bestuderen.

De voormalige winkel annex showroom heeft ook weer verschillende ingangen. De eerste via de hal van de woning, een tweede aan de andere kant van het pand met een inpandige luifel en een halletje met ook een doucheruimte met wastafel en wc. En een derde aan de kopse kant van het huis, onder een knus, wat Oostenrijks aandoend balkon. Deze laatste entree is vooral te gebruiken in de zomer, met dubbele deuren en een eigen terrasje. De showroom heeft een betonnen vloer en is met dwarswanden verdeeld in acht nissen, waaronder een kantoor en de al genoemde hal met badkamer. Dit kan uiteindelijke heel goed één grote loft-achtige ruimte worden, met zes steunpilaren als onderdeel van de constructie. Ook diverse andere indelingen zijn denkbaar.

Boven is de tweedeling tussen woning en voormalige showroom sterker, want er is geen tussendeur. Je kunt nu dus niet vanaf de slaapkamers boven de woning naar de zolder van de winkel. Al is een doorgang wel te creëren natuurlijk. In het woongedeelte biedt een overloop toegang tot drie slaapkamers en een badkamer (1984) met vloerverwarming. Er zijn zeker details die je wilt bewaren, zoals de grappige boogramen met roeden die kleine dakkapallen creëren in de rieten kap.

De zolder boven de voormalige showroom is ook weer verdeeld in verschillende kamers met niet-dragende wandjes, bedoeld voor het tonen van een zo groot mogelijke antiekcollectie. Er ligt een fraaie houten vloer over het totale oppervlak. Verder zal een toekomstige indeling vooral afhangen van de wensen en ideeën van de nieuwe eigenaar.

Tegenover de boerderij staat, aan de overkant van de binnenplaats, een langgerekt houten bijgebouw met onder meer een garage en diverse werk- en bergruimtes en voormalige stijlkamers. Verder is er een carport voor drie auto’s. Plus een hooimijt met twee paardenstallen, grenzend aan een weide met waterpartij. Voor het langgerekte bijgebouw geldt weer dat de bestaande bebouwing gerenoveerd kan worden of vervangen door iets anders. Een enorme garage, fitnessruimtes, een geluidsstudio… het ligt er maar aan waar jij als toekomstige eigenaar behoefte aan hebt.

Het terrein is prima onderhouden, met een elektrisch bedienbare poort en op de rustiek bestraatte binnenplaats onder meer een mooie oude waterput met daarnaast een schaduwrijk zitje onder een flinke boom. Deze waterput is gemaakt met IJsselsteentjes en is een fijne plek als zitje pal op het Zuiden. Verder is er een groot weiland, een royale vijver en diverse volwassen struiken en grote bomen. Een eigen bron met beregeningsinstallatie houdt de tuin lekker groen. Deze is eventueel ook geschikt om de vijver op peil te houden.

De ligging van deze boerderij maakt dat het geheel uitstekend bereikbaar is. Niet alleen zit je hier heel rustig op slechts een steenworp van het dorp, je bent ook nog eens binnen tien minuten in het bruisende centrum van Den Bosch. En wil je regelmatig naar de Randstad, dan ben je via de snelweg in ruim een uur in Amsterdam Zuid of Rotterdam Centrum, en in ongeveer een half uur in Tilburg of Eindhoven.

Vlak naast de boerderij staat aan de erfgrens net achter het bijgebouw een klein woonhuis, dat niet is inbegrepen in de verkoop. Dit huisje zal worden afgebroken en vervangen door een nieuwbouwwoning verder van de boerderij af, zodat beide woningen optimale privacy genieten.

Afsluitend… stel, je zoekt een plek om je droomhuis te realiseren en dan liefst op een super locatie in een groene omgeving. Dan vormt dit historische domein een fantastische, rustiek aandoende schil voor jouw meest ambitieuze plannen. Je krijgt de kans om eeuwenoude elementen op te nemen in een woning die in alles voldoet aan jouw wensen en die van je gezinsleden. Met als bonus de diverse bijgebouwen met een nog door de nieuwe eigenaar in te vullen nieuwe bestemming.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Uw contactpersoon
Mr Gijs D. den Hollander
T: 073 657 34 44
E: contact@denhollander.com

NVM Funda National Monumentenorganisatie NWWI KWF